Elke keer als er een ziekte-uitbraak is, hebben mensen vragen over mondkapjes. Zeker nu de uitbraak Coronavirus ziekte (COVID-19) gaande is. Welk mondkapje is het beste om te beschermen tegen bacteriën en virussen?

Voor mensen met een chronische ziekte kan het dragen van een mondkapje zeer belangrijk zijn. Veel mensen worstelen met een onderdrukt of verzwakt immuunsysteem vanwege hun ziekte of medicatie, waardoor ze kwetsbaarder worden voor griep of infectieziekten.

De meeste mondkapjes tegen stof en pollen zijn voldoende voor het tegenhouden van huisstofmijt, schimmelsporen en pollen. In de wereld van microscopische deeltjes zijn deze relatief groot. Maar bacteriën en virussen zijn erg klein.

De  standaard mondkapjes  tegen stof  en pollen mogen niet worden gebruikt voor bescherming tegen bacteriën en virussen. Het beste mondkapje  voor bacteriën en virusbescherming is een FFP2 of nog beter een FFP3 typegoedkeuringen mondkapje.

Wat is FFP typegoedkeuring mondkapje?

De norm EN149:2001 is de Europese norm voor filtrerende maskers en bevat 3 belangrijke typegoedkeuringen:

FF staat voor Filtering Facepiece en de P staat voor Partikel / deeltje, het getal 1, 2 of 3 geeft het onderscheidend vermogen aan. Alle drie de types zijn goedgekeurd en in de goedkeuring is ook de randlekkage gedefinieerd. De maximale toegestane randlekkage ( dus het lekken langs de randen van het masker) is binnen de EN149:2001 norm bij alle typen 2%.

FFP1:
Is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken en heeft een efficiëntie van minimaal 78%.

Meer info
 • Bescherming tegen niet-giftig en niet-fibrogeen stof
 • Inademing leidt niet tot het ontstaan van aandoeningen, maar kan de luchtwegen irriteren en klachten over een onaangename geur veroorzaken
 • Totale lekkage mag maximaal 25% bedragen
 • Overschrijding van de werkplekgrenswaarde mag hooguit het 4-voudige zijn

Ademhalingsmaskers uit beschermingsklasse FFP1 zijn geschikt voor werkomgevingen waar geen giftig of fibrogeen stof en geen giftige of fibrogene aerosolen zijn te verwachten. Ze filteren minstens 80% van de in de lucht aanwezige deeltjes tot een grootte van 0,6 μm – en ze mogen worden gebruikt indien de werkplekgrenswaarde met niet meer dan het 4-voudige wordt overschreden. In de bouw of in de voedingsmiddelenindustrie zijn ademhalingsmaskers uit klasse FFP1 meestal voldoende.

🛒 Shop nu jouw FFP1 Mondkapje

FFP2:
Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 92%.
De RIVM heeft de advies aanbevolen om type FFP2 mondkapjes te gebruiken bij de behandeling van patiënten met MRSA, SARS of die hiervan worden verdacht.

Meer info
 • Bescherming tegen vaste en vloeibare gezondheidsschadelijke soorten stof, rook en aerosolen
 • Deeltjes kunnen fibrogeen zijn, wat betekent dat ze op korte termijn tot irritatie van de luchtwegen en op lange termijn tot afname van de elasticiteit van het longweefsel leiden
 • Totale lekkage mag maximaal 11% bedragen
 • Overschrijding van de werkplekgrenswaarde mag hooguit het 10-voudige zijn

Ademhalingsmaskers uit beschermingsklasse FFP2 zijn geschikt voor werkomgevingen waar zich gezondheidsschadelijke en mutagene stoffen in de ademlucht bevinden. Ze moeten minstens 94% van de in de lucht aanwezige deeltjes tot een grootte van 0,6 μm opvangen en ze mogen worden gebruikt indien de werkplekgrenswaarde hoogstens de 10-voudige concentratie bereikt. Ademhalingsmaskers uit beschermingsklasse FFP2 worden bijvoorbeeld gebruikt in de metaalindustrie en in de mijnbouw. Daar komen arbeiders in aanraking met aerosolen, nevel en rook die op de lange termijn tot het ontstaan van aandoeningen aan de luchtwegen zoals longkanker leiden en die het risico op geassocieerde ziekten zoals actieve longtuberculose enorm verhogen. Bovendien beschermen onze maskers dankzij het innovatieve uvex filtersysteem met carbonlaag ook tegen onaangename geuren op de werkplek.

🛒 Shop nu jouw FFP2 Mondkapje

FFP3:
Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 98%.

Meer info
 • Bescherming tegen giftige en gezondheidsschadelijke soorten stof, rook en aerosolen
 • Kankerverwekkende en radioactieve schadelijke stoffen en ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmelsporen worden door deze beschermingsklasse gefilterd
 • Totale lekkage mag maximaal 5% bedragen
 • Overschrijding van de werkplekgrenswaarde mag hooguit het 30-voudige zijn

Ademhalingsmaskers uit beschermingsklasse FFP3 bieden de hoogst mogelijke bescherming tegen ademluchtbelasting. Met een totale lekkage van maximaal 5% en een vereiste bescherming van minstens 99% tegen deeltjes tot een grootte van 0,6 μm zijn ze bovendien in staat om giftige, kankerverwekkende en radioactieve deeltjes te filteren. Deze ademhalingsmaskers kunnen worden gebruikt in werkomgevingen waar de werkplekgrenswaarde tot het 30-voudige van de branchespecifieke waarde wordt overschreden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de chemische industrie.

🛒 Shop nu jouw FFP3 Mondkapje

Wanneer moet een mondkapje worden gedragen?

Overweeg het dragen van een mondkapje als je ziek bent en met regelmaat hoest of niest (met of zonder koorts) en je verwacht in de buurtte zijn van andere mensen. Het mondkapje helpt hen te beschermen tegen het krijgen van jouw ziekte.

Hoe plaats je en verwijder je een mondkapje op je gezicht?

Wegwerp mondkapjes moeten eenmaal worden gebruikt en vervolgens in de prullenbak worden gegooid. Je moet ook mondkapjes verwijderen en vervangen wanneer ze vochtig worden.

Volg altijd de productinstructies voor gebruik en opslag van het mondkapje en procedures voor het plaatsen en verwijderen van een mondkapje. Als de instructies voor het plaatsen en verwijderen van het mondkapje niet beschikbaar zijn, volgt je de onderstaande stappen.

Hoe zet je een mondkapje op?

 1. Reinig uw handen met zeep en water of handdesinfectiemiddel voordat je het mondkapje aanraakt.
 2. Verwijder een mondkapje uit de doos en zorg ervoor dat er geen duidelijke scheuren in beide zijden van het mondkapje zijn.
 3. Bepaal welke kant van het mondkapje de bovenkant is. De zijkant van het mondkapje met een stijve buigbare rand is de bovenkant en is bedoeld om zich naar de vorm van je neus te vormen.
 4. Bepaal welke kant van het mondkapje de voorkant is. De gekleurde kant van het mondkapje is meestal de voorkant en moet van je af zijn gericht, terwijl de witte kant jouw gezicht raakt.
 5. Volg de onderstaande instructies voor het type mondkapje dat je gebruikt.
  • Mondkapje met oorlussen: houd het mondkapje vast bij de oorlussen. Plaats een lus rond elk oor.
  • Mondkapje met koorden: Breng het mondkapje naar uw neusniveau en plaats de banden over de kruin van uw hoofd en zet vast met een strik.
  • Mondkapje met riemen: Houd het mondkapje in je hand met het neusstuk of de bovenkant van het mondkapje binnen handbereik, zodat de hoofdbanden vrij onder de handen kunnen hangen. Breng het mondkapje naar jouw neusniveau en trek de bovenste riem over je hoofd zodat deze over de kruin van je hoofd rust. Trek de onderste riem over je hoofd zodat deze in je nek rust.
 6. Vorm of knijp de stijve rand in de vorm van je neus.
 7. Als je een mondkapje met koorden gebruikt: neem dan de onderste koord , één in elke hand, en zet vast met een strik in de nek van je nek.
 8. Trek de onderkant van het mondkapje over je mond en kin.

Een mondkapje verwijderen

 1. Reinig je handen met zeep en water of handdesinfectiemiddel voordat je het mondkapje aanraakt. Raak de voorkant van het mondkapje niet aan. De voorkant van het mondkapje is vervuild. Raak alleen de oorlussen / koorden / band aan. Volg de onderstaande instructies voor het type mondkapje dat u gebruikt.
  • Mondkapje met oorlussen: Houd beide oorlussen vast en til het mondkapje voorzichtig op en verwijder het.
  • Mondkapje met koorden: Maak eerst de onderste strik los, maak vervolgens de bovenste strik los en trek het mondkapje van u af terwijl de koorden worden losgemaakt.
  • Mondkapje met riemen: til eerst de onderste riem over uw hoofd en trek vervolgens de bovenste riem over uw hoofd.
 2. Gooi het mondkapje in de prullenbak. Reinig je handen met zeep en water of handdesinfectiemiddel.