Als je een creditcard goed gebruikt, is het een hele veilige en flexibele manier van betalen en tevens een goede optie om de kosten van een grote aankoop te spreiden. Indien je het openstaande bedrag in termijnen met kleine bedragen terugbetaalt, kan een creditcard kostbaar zijn. Lees hier verder hoe een creditcard werkt en of een creditcard een goede optie voor jou is.


Hoe werkt een creditcard?
Is een creditcard iets voor mij?
Voordelen creditcard
Nadelen creditcard
Rente en tarieven


Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard geeft jou de mogelijkheid om aankopen te doen op kredit – het is ongeveer hetzelfde als een lening voor het bedrag dat je hebt gebruikt voor de aankoop. Je kan dan aankopen doen tot het maximum afgesproken bestedingslimiet, dit kan vanaf € 500 tot wel € 10.000.

Het bestedingslimiet hangt af van je inkomen en het vertrouwen dat de creditcardprovider of je bank in jou hebt dat je het bedrag terug kan betalen.

Als je na ontvangst van het rekeningoverzicht binnen een vastgesteld termijn, meestal 21 dagen, het volledige openstaande saldo in een keer kan aflossen hoeft je geen rente te betalen. Mocht je het openstaande saldo niet in een keer kunnen betalen, dan kan je dit gespreid betalen. Er wordt nu rente berekent over het openstaande saldo – dit is hoe creditcardproviders of je bank verdienen aan het uitgeven van creditcards.

Is een creditcard iets voor mij?

Er zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten voordat je een creditcard gaat aanvragen of een creditcard gaat gebruiken.

  • Je moet er voor zorgen dat je geen enkele (maandelijkse) betalingstermijn mist. Betaal het minimale bedrag dat is overeengekomen, anders kunnen de kosten flink oplopen. Tevens wordt er een melding gedaan bij BKR als je een betalingsachterstand van vier maanden hebt.
  • Om in aanmerking te komen voor een aanvraag van een creditcard, wordt, onder andere, een onderzoek gedaan naar jouw financiële situatie en tevens een toetsing bij Stichting Bureau Krediet Registratie.
  • Je bent ouder dan 18 jaar en heeft een vast netto maandinkomen van minimaal € 1.150,-

Voordelen creditcard

 

✔️ Makkelijk om mee te nemen en in gebruik. Creditcard worden steeds vaker geaccepteerd als betaalmiddel.

✔️ Veiliger dan contant geld. Mocht je je kaart niet meer hebben wegens verlies of dieftal, dan kan je gewoon jouw bank of de cardprovider bellen om deze te blokkeren. Als het is gestolen en er zijn onterechte betalingen meegedaan, dan worden deze in de meeste gevallen gewoon vergoed.

✔️ Koop nu, betaal later. Mocht je tijdelijk niet over voldoende middelen hebben voor een aankop tot je volgende loonbetaling, dan geef de creditcard je uikomst voor een extra financiele ruimte. Gebruik het alleen als je er van zeker bent dat je het terug kan betalen.

✔️ Je bent verzekerd.Vrijwel al jouw aankopen zijn verzekerd. Stel dat je een reis hebt geboekt bij een reisorganisatie en deze gaat onverwacht failliet, dan worden jou betaalde bedragen gedekt door de creditcard maatschappij.

✔️ Gratis sparen. Bij sommige creditcard, zoals de Bijenkorf Card, kan je punten sparen die geld waard zijn.

Nadelen creditcard

 

Redelijk hoge rente. Als je niet binnen het gestelde termijn van 21 dagen het openstaande saldo kan voldoen, dan moet je rente betalen over dat bedrag. De rente voor het gebruik van een creditcard is vaak hoger dan die van een persoonlijke lening.

Oplopende openstaande saldo. Mis je bij een gespreide betaling ook maar 1 maand, dan kan de rente betaling flink oplopen. Tenzij je elke maand netjes aflost, kan je anders flink in de schulden werken, mocht je daarbij ook de creditcard blijven gebruiken.

Bijkomende kosten. Er komen kosten bij als je de creditcard gebruikt om contant geld op te nemen bij een geldautomaat. Meestal rond de 4% opslag over het opgenomen geld. Tevens moet je vaak ook een maandelijkseof jaarlijkse bijdrage betalen voor het in het bezit hebben van een creditcard.

Borg. Sommige bedrijven als hotels en autoverhuur kunnen om je creditcard vragen als borg voor je reservering. Dit is voor hun een zekerheid, zodat ze jou kunnen laten betalen voor het gebruik van bijvoorbeeld de mini-bar, als je de rekening achteraf niet wilt betalen. Ze kunnen dan een bedrag van bijvoorbeeld € 500 als borg blokkeren. Hierdoor kan je niet meer je maximale bestedingslimiet gebruiken. Wanneer de borg is opgeheven kan het nog enkele dagen duren, voordat je weer volledig gebruik kan maken van je bestedingslimiet.

 

Rente en tarieven

Wees alert bij het gebruiken van je creditcard. Er kunnen allerlei tarieven en kosten met zich meebrengen.

Let goed op de rente

Als je niet binnen het gestelde termijn van 21 dagen het openstaande saldo in een keer kan afbetalen, dan moet je rente betalen over dat bedrag.

Als je bijvoorbeeld contant geld opneemt met je creditcard, heb je naast een opslag van 4%, ook de kans dat je een flinke rente moet betalen hierover, mocht je deze niet op tijd kunnen terug betalen.

Minimale gespreide betaling van je creditcard kan uit de hand lopen

Na ontvangst van het rekeningoverzicht, kan je ervoor kiezen om het openstaande bedrag in een keer te betalen, minimale gespreide betaling  of met elk ander bedrag dat je wilt per maand.

Kies er altijd voor om zoveel mogelijk terug te betalen – Als je alleen het minimale maandelijks kan terug betalen, duurt het niet alleen langer voordat jet alles hebt terugbetaald, maar je betaalt uiteindelijk veel meer dan wat je oorpronkelijk heeft gebruikt.

Voorbeeld

Stel je hebt een bestedingslimiet van € 1000,- gebruikt, de rente is 14% en je maakt geen gebruik meer van de creditcard.

Maandelijkse aflossingTotale renteTotale kostenDuur van de aflossing
€ 20€ 301€ 13014 jaar en 2 maanden
€ 100€ 65€ 106510 maanden

Door € 70 extra maandelijks af te lossen, betaal je in totaal € 236 minder aan rente en ben je 3 jaar en 4 maanden eerder uit de schulden.

Contant geld opnemen met een creditcard kost geld

Contant geld opnemen met een creditcard kost je normaal gesproken 4 % over het opgenomen bedrag. Neemt je geld op in een andere valuta dan Euro, komt er daar nog ongeveer 2% wisselkoersopslag ernog bij op.

Gezien de rente en tarieven die erbij komen bij transacties die met contante geld te maken hebben, is het beste advies vermijden indien mogelijk.