Google Home kwam voor het eerst op de markt in de VS in november 2016. Eindelijk is de smart speaker vanaf 24 oktober 2018 ook in Nederland te koop. Verdient Google’s smart speaker ook een plek in jouw huishoudens?
Hieronder kan je snel naar het gewenste gedeelte van het artikel springen, zodat je jouw tijd niet hoef te verspillen:

Wat is Google Home?
Hoeveel kost de Google Home in Nederland?
Wat is het verschil tussen Google Home en Google Home Mini?
Zijn er kosten voor het gebruik van Google Home?
Welke apparaten werken samen met Google Home?
Hoe veilig is Google Home?
Hoe activeer ik Google Home Bluetooth?
Waar gebruik je Google Home App voor?
Kan ik Google Home als telefoon gebruiken?
Kan Google Home meerdere talen spreken?

 

Wat is Google Home?

Google Home is een op spraakgestuurde smart speaker dat in staat is om muziek af te spelen, antwoorden te geven op je vragen en andere apparaten in je huis te bedienen. Standaard maak je de Google Home wakker door ‘Hey Google’ of ‘Okay Google’ te zeggen, de naam van de digitale assistent.

Google Assistant is op dit moment een van de slimste AI’s die er zijn; ze hebben ruim de tijd genomen om over van alles en nog wat te leren en is nu klaar om al zijn enge kennis samen te brengen in deze smart speaker.

Google Home is een cilinder met contouren die me doet denken aan een wijnfles of bloemenvaas. De voorkant is schuin, zodat je de reeks LED-lampjes ziet die oplichten wanneer je met het apparaat praat. Zeg je ‘Hey Google’, dan lichten ze op en beginnen ze te pulseren om aan te geven dat Home naar je luistert. Tijdens het verwerken van je spraakcommando draaien de balletjes in het rond. Je kunt ook op dat voorpaneel tikken om muziek te pauzeren of je vinger in een cirkelvorm te vegen om het volume aan te passen.

Samengevat wat Google Home voor je kan doen:

  1. Diverse media bekijken en beluisteren
  2. TV’s en speakers besturen
  3. Agenda inplannen
  4. Dingen voor elkaar krijgen
  5. Antwoorden op vragen geven

Zie hier de volledige lijst van mogelijkheden

 

Hoeveel kost de Google Home in Nederland?

Google Home is vanaf 24 oktober 2018 in Nederland verkrijgbaar in verschillende grote webshops.
De prijs van de Google Home is € 149 per stuk. De mini variant kost € 59.

 

Wat is het verschil tussen Google Home en Google Home Mini?

Kenmerken

GOOGLE HOME

GOOGLE HOME MINI

Afmetingen: 92 mm(diameter) x 142 mm 99 mm(diameter) x 43 mm
Gewicht: 477 g 173 g
Kleur: Wit Grijs
Ondersteunde audioformaten: HE-AAC, LC-AAC HE-AAC, LC-AAC
Verbinding: Wi-fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz/5 Ghz) en Bluetooth 4.1 Wi-fi 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz/5 Ghz) en Bluetooth 4.1
Geluid: 1x 50mm active luidspreker en 2x passsive luidsprekers 1x 40mm active luidspreker
Stroomvoorziening: Adapter/ lichtnet MicroUSB/lichtnet

Google Home Mini is een stuk kleiner dan Google Home. Dit maakt het handiger om op een druk werkblad of bureau of op een nachtkastje te plaatsen. Het nadeel? De luidspreker is minder krachtig, wat betekent dat elke muziek die u hem vraagt ​​om af te spelen niet zo goed klinkt.

Uiteindelijk komt je keuze neer op ruimte en prijs versus prestaties. Als je over voldoende ruimte beschikt en het niet erg vindt om iets meer uit te geven, dan is Google Home een uitstekende keuze. Mensen met een beperkt budget of met beperkte ruimte zullen dol zijn op de Google Home Mini.

Je kunt natuurlijk de apparaten in je huis mixen en matchen, met bijvoorbeeld Google Home in je woonkamer en Home Mini in de slaapkamers – verbind ze en je kunt zelfs gesproken berichten van de ene speaker naar de andere sturen. “Het eten is klaar” keihard door het hele huis schreeuwen behoort nu tot het verleden.

Zijn er kosten voor het gebruik van Google Home?

Voor het gebruik van Google Home zijn er verder geen maandelijkse kosten aan verbonden. Gratis content is gratis content. Google Home is geweldig om naar muziek te luisteren, vooral als je een abonnement hebt op een van de ondersteunde muziekservices (momenteel zijn dat onder andere Spotify, Google Play Music, YouTube Music en Pandora).

Welke apparaten werken samen met Google Home?

Op het gebied van huisautomatisering ondersteunt Google Home de eigen Nest-producten van Google, evenals producten van SmartThings (eigendom van Samsung) en Philips Hue, .

Tevens kan het verbinding maken met de Chromecast-apparaten die er zijn — zodat je jouw stem kunt gebruiken om alle luidsprekers in jouw huis in te schakelen die zijn verbonden met Chromecast Audio-apparaten of luidsprekers die Google Cast ondersteunen, evenals TV’s die met Chromecast werken.

Zie ook Beste Google Home accessoires 2018.

Hoe veilig is Google Home?

Google Home smart speaker eenmaal aangezet zal standaard naar al je gesprekken luisteren. Ze nemen alleen niets op totdat je de woorden ‘Hey Google’ of ‘Okay Google’ roept.
Zodra de speaker deze kernwoorden oppikken, zullen ze beginnen met opnemen en direct de gegevens uploaden naar de cloud om deze te verwerken naar opdrachten of instructies aan andere apparaten.

De angst van sommigen is dat de speaker op een gegeven moment meer van ons weten dan wij (of onze overheid) over onszelf weten? Middels de apparaten waarmee de Google Home mee verbonden zijn kan Google veel over ons weten, bijvoorbeeld onze dagelijkse agenda, favoriete muziek en kooppatroon.

Wil je je besprekingen om de wereld te domineren, wat je elke avond doet, veilig willen stellen? De Google Home beschikt over een microfoon aan- en uit-knop. Gebruikt hem gewoon wat vaker.

 

Hoe activeer ik Google Home Bluetooth?

Het is ook mogelijk om vanaf je telefoon of een ander apparaat muziek via Bluetooth naar de smartspeaker te sturen. Als je Bluetooth-audiostreaming wilt activeren, moet je naar de instellingen in de Google Home App gaan, tikt je op Gekoppelde Bluetooth-apparaten en koppelt je jouw apparaat aan de Home-luidspreker.

Waar gebruik je Google Home App voor?

Google Home App is essentieel voor het gebruik van je Google Home smartspeaker. Middels deze app kan je verbinding maken met je smartspeaker, andere apps zoeken voor je Chromecast en de Google Home Assistant aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.

Kan ik Google Home als telefoon gebruiken?

Op het moment van het schrijven is het bellen met de Google Home alleen mogelijk voor gebruikers in de VS en Canada. Je kan helaas geen inkomende gesprekken aannemen alleen maar naar buiten bellen via je wifi-verbinding.

Kan Google Home meerdere talen spreken?

Tegen het einde van 2018 zegt Google dat het 30 talen kan begrijpen en spreken, genoeg om 95 procent van de Android-gebruikers te dekken. En ergens later dit jaar zal de Google Assistent niet beperkt zijn tot het spreken van één taal tegelijk. Het zal je taal automatisch detecteren elke keer dat je spreekt en direct reageren in je eigen taal. Dus als je thuis meertalig bent, hoeft je niet langer maar één taal te kiezen om met de assistent te praten.