Beste Smart TV 2022: van budget tot premium TV die je kan kopen!

0

Een televisie hoeft geen fortuin kosten. Er zijn verschillende TV in de test voor aanzienlijk minder dan 500 euro.
Maar afhankelijk van de voorkeuren en het doel kan een duurder model ook de moeite waard zijn.
Grootte doet er natuurlijk toe, maar andere kenmerken zoals de prijs wegen ook zwaar mee.

Hieronder kan je snel naar het gewenste gedeelte van het artikel springen, zodat je jouw tijd niet hoef te verspillen:

Beste 65 inch TV die je kan kopen in 2022
Beste 55 inch TV die je kan kopen in 2022
Beste 48 inch TV die je kan kopen in 2022

Je kunt het beste vinden voor uw behoeften met onze tips in vijf eenvoudige stappen.

Stap 1 – Kies de juiste TV maat

Welke maat voor jou de juiste is, hangt af van jouw zitafstand tot de TV.

De richtlijnen van de Society of Motion Picture & Television Engineers raden aan om op een afstand te zitten waar het scherm minimaal ongeveer 30 ° van uw gezichtsveld vult voor een goede ervaring.

Dit biedt over het algemeen een goede richtlijn, maar gebruikers die hun tv voornamelijk gebruiken om films te kijken, kunnen er baat bij hebben om wat dichterbij te gaan zitten om een ​​meer bioscoopachtige sfeer te krijgen. De SMPTE “referentie” positie voor bioscopen en de THX-aanbeveling is ongeveer 40 °. De minimale kijkhoek werkt echter goed voor de meeste toepassingen en zitten op een afstand waar het scherm 30 ° van uw horizontale gezichtsveld vult, zou voor de meeste mensen comfortabel moeten zijn.

We raden ongeveer drie keer de schermdiagonaal aan voor HD-resolutie en twee keer die voor UHD. Voor toestellen met een schermdiagonaal van 165 centimeter (65 inch) zou dat bij HD zo’n vijf meter zijn en met UHD drie meter. Heb je in jouw woonkamer relatief weinig afstand tot het toestel, dan is een 49 inch toestel beter dan een gigantisch 65 inch toestel. Maar voor veel mensen speelt ook de esthetiek een rol: hoe groter de televisie, hoe meer hij de kamer domineert. Dat vindt niet iedereen leuk. Bij een bezoek aan de elektronicawinkel heeft menig klant al een model gekozen dat er tussen alle andere apparaten in de winkel “normaal formaat” uitzag, maar dan ineens een reus bleek te zijn in de huiskamer thuis. Om een ​​realistisch beeld te krijgen van hoeveel ruimte een televisie inneemt, kun je de afmetingen van uw gewenste model op een kartonnen doos tekenen, de kartonnen doos uitknippen en op de toekomstige locatie van uw televisietoestel plaatsen.

Stap 2 – Beeldtechnologie en beeldkwaliteit van je TV

Naast het formaat is waarschijnlijk de beeldkwaliteit de belangrijkste factor. OLED-televisies leveren momenteel de beste beelden. Vergeleken met de oudere LCD-technologie bieden OLED-schermen diepere zwarttinten, sterkere contrasten en minder kwaliteitsverlies bij ongunstige kijkhoeken. Maar dat heeft zijn prijs: alle OLED-apparaten kosten meer dan 1.500 euro. Het goedkoopste, goede LCD-model – de GU50TU7079 van Samsung – is er al vanaf 425 euro. Met de OLED-televisies hoef je geen zorgen te maken over de resolutie: ze hebben allemaal UHD-schermen met zo’n acht miljoen pixels. En ze ondersteunen allemaal HDR – een technologie die voor steeds nauwkeurigere kleuren zorgt. Tot nu toe werden echter nauwelijks programma’s uitgezonden in UHD en HDR via traditionele ontvangstkanalen. Het ziet er beter uit met streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime Video – er zijn ook tal van films op Ultra HD Blu-Ray-schijven.

Stap 3 – Details voor sportfans en gezinnen

Bij het kiezen van de juiste televisie spelen ook jouw individuele behoeften een grote rol: Kijk je graag naar sport of actiefilms, dan kies je het beste voor een model met een goed of zeer goed beeld met snelle bewegingen. Kijk je vaak tv met veel vrienden of de uitgebreide familie? Let dan in ieder geval op een goed oordeel in de kijkhoek van het inspectiepunt zodat toeschouwers die buiten zitten alles goed kunnen zien. Wie overdag veel tv kijkt, kan het beste een apparaat gebruiken dat goed of heel goed scoort in de tabelrij “In een lichte omgeving”.

Stap 4 – Het oor wil ook wel wat

Films of concerten zijn pas echt leuk als het geluid van de televisie overtuigend is. Nog maar een paar jaar geleden was het geluid vaak zwak. Dat is veranderd: in de huidige test doen negen modellen het qua geluid erg goed. Een televisie kan echter nauwelijks het geluid van een hoogwaardige hoofdtelefoon evenaren. Als je regelmatig een koptelefoon gebruikt, kies je het beste voor een tv met draadloze Bluetooth-technologie. Bij een bluetooth headset raak je niet alleen de kabel kwijt, maar ook het bijbehorende struikelgevaar.

Stap 5 – Besteed aandacht aan de aansluitingen

Een ander belangrijk kenmerk is het aantal video-aansluitingen (HDMI). Sommige televisies hebben er maar twee of drie – dit leidt tot vervelende stekkers als er bijvoorbeeld een externe ontvanger, computer, Blu-Ray-speler en gameconsole op het tv-toestel moet worden aangesloten. Het is dus beter als je meteen een model koopt met voldoende HDMI-aansluitingen. Ook het aantal ingebouwde ontvangers kan doorslaggevend zijn: wil je regelmatig programma’s opnemen, dan kies je het beste voor een tv-toestel met een dubbele ontvanger. Dan kunnen de ouders de documentaire over Donald Trump opnemen terwijl de kinderen “Buurman & Buurman” kijken.


Beste 65 inch TV die je kan kopen in 2022

LG OLED65CX9LA OLED TV

LG OLED65CX9LA OLED TV

De beeldkwaliteit van de LG OLED65CX9LA OLED TV is simpelweg geweldig: het contrast is enorm, de kijkhoeken zijn erg groot en de weergave is zeer nauwkeurig. Het grote contrast maakt kijken naar hdr-beelden een beleving, maar de maximale helderheid is bij veel omgevingslicht, zeker in vergelijking met dure lcd’s, wel duidelijk minder. Toch valt er tegenwoordig goed te kijken met wat meer licht in de kijkruimte, omdat de gemiddelde helderheid kan worden opgeschroefd ten koste van wat nauwkeurigheid.

Voor gamers is de CX een uitstekende keuze. De inputlag is laag, er is ondersteuning voor variabele framerates in de vorm van freesync en G-Sync en bovendien kunnen 4k-beelden met 120fps worden weergegeven dankzij hdmi 2.1. Ook is de bediening dankzij webOS en de Magic Remote prettig en daarbij is het geluid ook nog eens prima. Wel is het jammer dat de ondersteuning voor dts-geluid is komen te vervallen.

TIP: De kleinere LG 55CX9LA is net zo goed, maar 550 euro goedkoper.

Pluspunten
 • Zeer goed contrast
 • Zeer nauwkeurige weergave
 • Goede kijkhoeken
 • Goed geluid
 • Lage inputlag
Minpunten
 • Te duur voor de maat
 • Kort netsnoer
 • Geen dts-geluid

Beste 55 inch TV die je kan kopen in 2022

LG 55CX9LA OLED TV

LG 55CX9LA OLED TV

Laten we beginnen met de nadelen: het is echt jammer dat LG nog steeds niets heeft gedaan om het probleem aan te pakken van de reflecties die aanwezig zijn op OLED-schermen en die overdag hinderlijk worden. Als je eenmaal in de film bent ondergedompeld, vergeet je ze meestal, maar ze kunnen soms nog steeds afleiden. Natuurlijk kan men het niet eens zijn met deze stelling op basis van het feit dat veel andere tv’s overdag reflecties op hun scherm hebben. Hoewel dit waar is, heeft Samsung geweldige resultaten behaald en tegelijkertijd zeer diepe zwarttinten te bieden voor een QLED LCD-tv.

Het is echt jammer voor de LG 55CX9LA, want het beeld dat het oplevert, is prachtig.

Het was een ware traktatie om Ford v Ferrari in 4K HDR te bekijken op een televisie als de LG 55CX9LA!
Of het nu met 4K HDR- of 1080p-inhoud was, de LG 55CX9LA deed wonderen. Uitstekend gekalibreerd, leverd de Cinema-beeldmodus geweldige resultaten. De diepe zwarttinten die het OLED-scherm biedt, evenals het uitstekende contrast en het onberispelijke beheer van hoge en lage lichten, zorgen voor een hoogwaardige ervaring. De leesbaarheid in donkere scènes is verbluffend met perfect beheerde tinten en kleuren. Als het gaat om het uitlichten van ondersteuning voor HDR-content, ondanks een lagere maximale helderheid dan QLED tv’s, doet de LG het buitengewoon goed en levert wederom een ​​genuanceerd en leesbaar beeld. In feite is het beeld van een OLED-tv zoals de LG 55CX9LA, die in staat is om subtiel de donkerste delen van het beeld te verkennen en genuanceerde highlights te bieden die na verloop van tijd niet verblindend of vermoeiend zijn, in tegenstelling tot sommige HDR-tv’s met een hogere piekhelderheid en bieden geen echte zwarttinten.

Pluspunten
 • Zeer goed contrast
 • Zeer nauwkeurige weergave
 • Goede kijkhoeken
 • Goed geluid
 • Lage inputlag
Minpunten
 • >Geen HDR10 + compatibiliteit
 • Geen antireflectiefilter
 • Achtergrondverlichting op de afstandsbediening

Beste 48 inch TV die je kan kopen in 2022

LG OLED48CX9LB OLED TV

LG OLED48CXLB OLED TV

Op zoek naar een tv die geschikt is voor gamen en echt alles te bieden heeft? De LG OLED48CX6LB lijkt ons zonder twijfel de beste keuze van dit moment. Het ontbreken van HDR10 + op de lijst met functies is een klein nadeel, maar LG’s eigen Dynamic Tone Mapping doet het goed. Het scherm levert dezelfde prestaties op het gebied van contrast, helderheid en kleurengamma als de grote modellen, dus ja, de piekhelderheid is iets lager in vergelijking met een C9. En de prijs, die relatief duur is. Bij de lancering was het verschil tussen de 48 en 55 inch 400 euro, wat prima leek. Maar ondertussen is de prijs van de 55 inch fors gedaald (we zien al online prijzen van 1699, – en zelfs lager), terwijl de 48 inch toch 1699 kost. Dat betekent dat je op dit moment een flinke premie betaalt voor dit kleinere model .

Maar toch kunnen we niet ontkennen dat de 48-inch CX erg aantrekkelijk is. WebOS biedt uitstekend gebruiksgemak en de geluidskwaliteit is prima. De echte troeven zijn de beeldkwaliteit. Het perfecte OLED-zwart, diep contrast, intense kleuren en topkalibratie geven al je kijkervaringen een stevige boost, zowel in SDR als HDR. Deze tv heeft gamers veel te bieden. Van een lage inputvertraging, over uitstekende bewegingsscherpte tot de breedste game-georiënteerde functieset. Ja, zelfs die kleine kinderziektes rond VRR lijken ons niet genoeg om zijn toppositie te verliezen. Als je de volgende generatie gameconsole al hebt besteld, dan lijkt deze OLED tv de perfecte metgezel.

Pluspunten
 • Zeer goed contrast
 • Zeer nauwkeurige weergave
 • Goede kijkhoeken
 • Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode
 • Uitstekend geluid, inclusief Atmos
Minpunten
 • Geen HDR10 + compatibiliteit
 • Iets minder fel dan (de grote modellen van) vorig jaar
 • Relatief duur in vergelijking met de LG 55CX9LA

iBeste
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart